Vrede stichten in de Kerk

Omgaan met spannende situaties in de kerk

August 2014

Ontstaan boek (3) - Systeemdenken

Ondertussen hadden we kennis gemaakt met Richard Blackburn. Een Amerikaanse predikant uit de Mennonite Church die een aantallen jaren achter elkaar trainingen heeft gegeven. Als Netwerk hebben we veel baat gehad bij deze trainingen. Het heeft ons concrete tools gegeven om een gespannen situatie te betreden en het proces dat is uitgestippeld vast te houden.
Door onze ervaringen merkten we dat er behoefte was aan een goed boek in de Nederlandse taal over het omgaan met conflicten in kerken. Omdat ik al eerder een boek had geschreven - Help! Het is weer maandag - heb ik dat op me genomen. Ik ben er aan begonnen in 2011 en nu na ruim drie en een half jaar is het klaar.

Ontstaan boek (2) - Netwerk Vredestichters

Toen het boekje Vuistregels voor Vredestichters er eenmaal vroegen Gerard en ik onszelf af of er nog meer was dat we konden doen. De verhalen over lastige situaties in kerken waren er niet minder om geworden. En het leek er wel op of er maar twee situaties zijn in kerken als het gaat over he toegaan met conflicten. Aan de ene kant zeggen mensen: Bij ons is alles prima; het gaat voorspoedig en er zijn geen problemen. Aan de andere kant horen we verhalen in de trant van: bij ons zijn de problemen zo uit de hand gelopen, daar is geen redden meer aan. Maar er is toch wel meer mogelijk?
We zijn toen in onze kennissenkring gaan kijken of er mensen waren die hetzelfde verlangen hadden als wij om kerken te ondersteunen in het omgaan met lastige situaties in kerken. Zo is Netwerk Vredestichters ontstaan begin 2008.

Ontstaan boek (1) - Vuistregels

In 2007 is de brochure Vuistregels voor Vredestichters uitgegeven door de Evangelische Alliantie. Het initiatief hiervoor is ontstaan in een gesprek tussen Gerard van der Schee en mij. We constateerden dat er zoveel problemen zijn in kerken, maar dat het lastig is om daar op tijd wat aan te doen. De vraag was hoe we mensen uit de kerk met elkaar in gesprek kunnen brengen over het omgaan met conflicten voordat het uit de hand is gelopen. Misschien, was de gedachte, kunnen we een handzame brochure maken die hiertoe van nut kan zijn. Zo is Vuistregels voor Vredestichters ontstaan.